Proteza dentara
Trebuie sa stiti ca rezultatul protezarii se imbunatateste treptat, pe masura purtarii protezelor, a pastrarii legaturii cu medicul care v-a tratat si a indeplinirii recomandarilor noastre.
Incomod cu noua proteza dentara?
Chiar daca ati mai purtat o proteza dentara, cea noua vi se pare mai altfel, ceva parca va incomodeaza. Senzatiile neplacute vor disparea curand!
Vi se pare ca nu vorbiti bine?
Asa este, deocamdata, dar pentru scurt timp!
Ati dori desigur sa mancati imediat si bine?
Veti putea, dar si asta treptat. S-ar putea sa apara mici dureri la nivelul gingiei dar sa nu va ingrijorati!
Noi v-am informat asupra necazurilor ce pot aparea, insa cu ajutorul nostru si al DUMNEAVOASTRA ele se pot inlatura. Rezultatul final va va da satisfactie, daca tineti seama de urmatoarele sfaturi.
Proteza dentara se poarta permanent ziua si noaptea. Se scoate din gura dupa fiecare masa, se spala pe ambele parti cu apa si pasta de dinti folosind periute speciale, se clatesc bine si se repun in gura. Cand spalati proteza dentara, sa o tineti bine in mana, fiindca se poate sparge.
Ca sa puteti vorbi bine intr-un timp cat mai scurt, incepeti de pe acum exercitiile de vorbire. Cititi ziarul sau dintr-o carte cu voce tare, de repetate ori in fiecare zi, pana cand va obisnuiti sa pronuntati corect cuvintele.
In cazul in care apar usoare dureri la nivelul gingiei, prezentati-va la noi si totul va intra in normal. Daca cumva durerile sunt foarte vii, si numai in acest caz, scoateti proteza dentara care va produce durerile si o puneti intr-un pahar cu apa, dar asezati-o neaparat in gura cu cel putin doua ore inainte de a va prezenta la medic; astfel, medicul va poate ajuta.
La inceput, in prima saptamana, veti manca mai usor, folosind alimente mai moi: piureuri, budinci, carne tocata etc. Va recomandam ca de acum inainte sa folositi mai des cutitul si furculita pentru a taia cu ele alimentele in bucati mici. Cu proteza dentara nu se musca. Trebuie inteles ca proteza dentara este totusi o proteza! Ea inlocuieste dintii dar nu este fixata de os asa cum au fost dintii naturali. De aceea, nu va mirati ca la deschiderea larga a gurii, la cascat sau la tuse ele se poate desprinde. Obisnuiti-va cu o deschidere a gurii mai moderata: daca va vine sa tusiti, puneti batista in fata buzelor, astfel riscati ca efortul de tuse sa arunce proteza dentara! Evitati alimentele foarte dure!
Infatisarea dumneavoastra, aspectul fetei s-a schimbat, s-a imbunatatit; urmand sfaturile noastre, in scurt timp veti constata si alte imbunatatiri in vorbire, alimentatie etc. Daca cumva din intamplare a sarit vreun dinte de pe proteza dentara sau proteza dentara s-a spart, adunati si pastrati cu grija dintele sau bucatelele respective si veniti cu ele la cabinet pentru reparatii. Nu incercati niciodata sa faceti dumneavoastra reparatii sau modificari. Nu o lipiti cu SuperGlue.
Chiar dupa ce proteza dentara va satisface nevoile, nu uitati ca ea nu isi pastreaza toate calitatile in timp si ca periodic, macar o data pe an, este de dorit ca in interesul dumneavoastra sa va prezentati la medic pentru o evaluare.
Indicatii suplimentare
- Igiena unei proteze dentare se face prin spalare zilnica (vezi mai sus) plus folosirea de tablete speciale de igienizare a protezelor cel putin o data pe luna.
- In cazul iritatiilor ale gingiei clatiti fara proteza dentara in gura cu ceai de musetel la temperatura camerei si/sau solutii speciale recomandate de medicul dentist al dumneavoastra.
- o modalitate eficienta de imbunatatire a performantelor protezelor maxilare si mandibulare chiar corect realizate in timpul activitatilor functionale o reprezinta adezivii pentru proteze.
Daca doriti informatii suplimentare suntem nerabdatori sa vi le oferim la Clinica dentara Dr. Lintes. Nu ezitati sa ne contactati telefonic sau faceti o programare.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!