Pasta de dinti si periuta
Cum aleg periuta de dinti potrivita pentru mine?
Marca periutei de dinti nu este nici pe departe la fel de importanta ca tipul de perie, marimea si forma capului, precum si frecventa cu care va schimbati periuta. Va recomandam o periuta de dinti cu peri moi si cu capul mic. Perii moi sunt foarte importanti pentru sanatatea gingiilor dumneavoastra.
Un cap mic va permite sa patrundeti la fiecare dinte mai profund si este mai putin probabil sa provoace leziuni gingiilor. Frecventa zilnica a periajului dintilor si inlocuirea periodica a periutei sunt aspecte mult mai importante decat marca pe care o alegeti. Va recomandam sa va inlocuiti periuta de dinti cel putin o data pe luna. Recomandarea noastra este sa va periati dintii cel putin de doua ori pe zi.
Care este modalitatea cea mai potrivita de periere a dintilor?
Perierea in profunzime de doua ori pe zi si curatarea inter-dentara zilnica cu matase dentara sau alte produse de curatare inter-dentara ajuta, in mod normal, la inlaturarea nivelelor normale ale placii. Tineti cont de aceste sfaturi atunci cand va spalati pe dinti. Tineti periuta de dinti la un unghi de 45 de grade de dinti si folositi o miscare inainte si inapoi de-a lungul intregii danturi. Nu uitati sa curatati suprafetele interioare ale dintilor unde depozitele de placa bacteriana sunt in cantitati mai mari, si sa curatati partea posterioara a dintilor si limba.
Pot cauza probleme danturii daca nu imi spal dintii corespunzator?
Da. Chiar daca dintii sunt protejati de un strat gros de smalt, se pot deteriora din cauza periajului necorespunzator. Abraziunea datorata perierii poate aparea la nivelul coroanei dintelui, precum si la nivelul cimentului moale care acopera radacinile dintelui, care pot fi expuse datorita retragerii gingiilor. Aceste suprafete expuse pot foarte usor sa cada prada degradarii. Cand va periati dintii, aveti grija sa utilizati miscari usoare, scurte si pe intreaga suprafata a dintelui.
Cum curat suprafata inter-dentara?
Matasea dentara si alte produse de curatare inter-dentara indeparteaza placa bacteriana dintre dinti si de la baza gingiilor, zone in care periuta de dinti nu poate ajunge. Daca nu aveti acest obicei, nu este niciodata prea tarziu sa incepeti. Cand utilizati matasea dentara, tineti cont de urmatoarele sfaturi. Introduceti usor matasea dentara intre dinti si la baza gingiilor, nu trageti de ea cu putere. Formati un „c” in jurul marginilor dintilor si miscati usor matasea dentara inainte si inapoi de-a lungul dintelui, miscand-o de dedesubtul bazei gingiilor pana la capatul superior al dintelui.
Stabiliti o metoda de curatare a dintilor pe care sa o utilizati curent si nu uitati sa curatati partea posterioara a ultimului dinte. Daca utilizati produse de curatare inter-dentara, intrebati stomatologul cum sa le utilizati corect astfel incat sa evitati lezarea gingiilor.
De ce este important periajul cu pasta de dinti?
Periajul cu pasta de dinti este important pentru mai multe motive.
In primul rand, pasta de dinti si un periaj corespunzator actioneaza pentru indepartarea placii, o pelicula lipicioasa de bacterii care se dezvolta pe dintii dumneavoastra si cauzeaza carii, boli ale gingiilor si, in ultima instanta, pierderea dintilor, in cazul in care nu este controlata.
In al doilea rand, pasta de dinti contine fluor, care confera danturii mai multa rezistenta impotriva degradarii si sustine remineralizarea, care ajuta la repararea degradarii timpurii inainte ca afectiunea sa fie macar observata. In al treilea rand, ingredientii speciali ai pastelor ajuta la curatirea si lustruirea dintilor si, in timp, la indepartarea petelor. In al patrulea rand, pasta de dinti improspateaza respiratia si confera cavitatii bucale un sentiment de curatenie.
Ce tip de pasta de dinti trebuie sa folosesc?
Atat timp cat pasta dumneavoastra de dinti contine fluor, marca nu are o importanta deosebita, indiferent ca este sub forma de pasta, gel sau chiar pudra, sau ca aceasta are o anume aroma. Toate pastele de dinti pe baza de fluor actioneaza eficient impotriva placii si curata si lustruiesc smaltul dentar.
Daca dantura dumneavoastra este hipersensibila la fierbinte sau rece, luati in considerare posibilitatea utilizarii unei paste de dinti proiectata special pentru dantura sensibila, pasta de dinti care sa contina bicarbonat de sodiu si/sau peroxid de hidrogen (ambii agenti de curatire), acestea conferind cavitatii bucale o senzatie placuta de curat, de proaspat, care poate reprezenta o motivare de a va spala mai des, insa adevaratul ingredient activ care protejeaza dintii dumneavoastra este fluorul. Unele persoane prefera o pasta de dinti care sa controleze aparitia tartrului, care contine pirofosfati astfel incat sa impiedice depunerea de tartru pe dinti.
Pastele de dinti noi ofera formule avansate de albire cu scopul de a indeparta petele si de a face dantura mai alba si mai stralucitoare, desi nu pot egala nici pe departe eficacitatea unui tratament de albire profesional administrat sau prescris de un stomatolog.
Cata pasta de dinti trebuie sa folosesc?
In ciuda a ceea ce sustin reclamele publicitare, cantitatea de pasta de dinti sau de gel pe periuta dumneavoastra de dinti nu trebuie sa atinga niveluri uriase pentru o curatire eficienta. Pur si simplu, apasati usor pana ce aplicati pe prima parte a capului periutei dumneavoastra de dinti o cantitate de pasta de dimensiunea unui bob de mazare. Daca va periati corect tinand periuta la un unghi de 45 de grade de dantura si periati in interior, in exterior si printre dinti, pasta va forma o spuma suficienta incat sa acopere toata dantura. Copiilor sub varsta de 6 ani trebuie sa li se aplice pe periuta de dinti o cantitate de pasta de dinti foarte redusa.
Periajul cu pasta de dinti este suficienta pentru lupta impotriva bolilor dentare si ale cavitatii bucale?
Nu. Desi periajul profund dupa fiecare masa ajuta, curatirea cu matase dentara in fiecare zi pentru indepartarea placii si a particulelor de alimente dintre dinti, precum si de la baza gingiilor, este la fel de importanta. Studiile arata ca placa se va dezvolta din nou pe dintii curati in 3-4 ore de la periaj. De asemenea, trebuie sa aplicati regulat o curatire igienica la cabinetul stomatologic – cel putin o data la 6 luni (sau mai frecvent, daca se recomanda astfel).
Pasta de dinti si periuta sunt accesoriile perfecte fiecarui zambet. La Clinica Dr. Lintes consiliem pacientii nostri sa aleaga pasta de dinti, periuta, ata dentara, apa de gura sau alte produse de igiena dentara perfecte situatiei lor clinice. Programeaza acum o intalnire cu unul din specialistii nostri.
Viziteaza Dental-Boutique.ro. Cel mai mare magazin online de produse de igiena dentara.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!