Cabinet stomatologic. Teama?
Nu va temeti de dentist !
Stand de vorba cu pacientii am realizat ca povestea pe care o citisem mai demult intr-un articol de pe un site american este perfect adevarata. Astfel, am luat decizia sa impartasesc cu voi povestea reala a unui barbat american.
JG avea 9 ani cand a fost prima data intr-un cabinet stomatologic. Medicul stomatolog nu a reusit sa anestezieze corespunzator un molar si a atins un nerv in procesul de pulpectomie (“scoatere”) a nervului. Rezultatul a fost teama lui JG care a culminat la varsta de 20 de ani pentru medicii stomatologi si pentru un cabinet stomatologic. Astfel s-a oprit sa mai mearga la medicul stomatolog “Nu puteam nici sa trec pe langa un cabinet stomatologic fara sa fiu stresat!”.
Cand a ajuns la 38 de ani a inceput sa aiba probleme cu un molar, durerile incepand sa fie foarte dese si puternice. “Am fost paralizat de frica. Chiar nu am putut lua in considerare sa merg la un cabinet stomatologic. A fost mai usor sa accept durerea, oricat de rau ar suna.”
Anxietatea fata de un cabinet stomatologic impiedica multe persoane sa aiba acces la o ingrijire preventiva, adecvata. Consecintele acestei probleme merge mult dincolo de dureri dentare sau pierderi de dinti. Bolile gingiilor sunt afectiuni grave, care pot afecta si alte parti ale corpului, inclusiv boli de inima, accident vascular cerebral si diabet. Din fericire exista si medici stomatologi instruiti in tratarea pacientilor anxiosi printr-o varietate de metode si tratamente care sunt disponibile. Toate astea pentru reducerea durerii si reducerea fricii de scaunul stomatologic.
Cauzele anxietatii
Intre 5% si 8% dintre americani evita vizita la un cabinet stomatologic de frica. Estimarea a fost efectuata de Peter Milgrom, medic stomatolog, Clinica de cercetare de la Universitatea Washington din Seattle. El este si autorul cartii “Tratamentul pacientilor cu anxietate stomatologica” .Un procent mai mare, probabil de 20%, vor merge la un cabinet stomatologic doar cand este absolut necesar.
In Clinica dentara Dr. Lintes stim cum sa tratam pacientii anxiosi. Stim ca experientele neplacute din trecut sunt vii in memoria pacientilor si putem demonstra ca ele sunt doar trecut. Teama de un cabinet stomatologic se datoreaza si lipsei de control in scaunul stomatologic. Imaginea fictiva este cea a unui medic stomatolog proptit peste tine, nu poti vorbi, nu poti raspunde, nu ai control. De aceea la noi suntem atenti la nevoile pacientilor, cream un limbaj personalizat in care putem comunica, asiguram confortul pacientului prin faptul ca ne oprim si nu mergem mai departe pana ce nu este inlaturata cauza disconfortului. Discutam cu pacientii despre ce se poate face pentru a creste confortul.
Tratarea fricii de cabinet stomatologic
Mediul din interiorul Clinicii Dr. Lintes este unul prietenos, fara afise cu diverse boli ale gingiilor, cu imagini vesele ce inspira calmul si fericirea de a avea dinti sanatosi. Nu exista mirosul clasic de cabinet stomatologic!
Folosim metode simple pentru spori sentimentul de control:
- Explicam usor pacientului ce va simti in curand, si cam cat va dura;
- Cerem permisiunea pacientului pentru a continua;
- Pacientul are posibilitatea sa opreasca tratamentul oricand, in orice moment crede ca se simte inconfortabil;
- Exista pauze in timpul tratamentului oferite pentru a potenta confortul.
Cereti medicului stomatolog sa vorbiti despre temerile dvs. ce apar intr-un cabinet stomatologic, inainte de a incepe tratamentul pentru a putea avea o imagine completa despre ce va urma sa se intample.
Sunt sanse maxime ca, vizitandu-ne sa descoperiti ca tratamentul stomatologic nu este atat de dureros cat va inchipuiti, si ca exista un confort in timpul procedurilor stomatologice.
Pentru a trece este frica de dentist urmati cateva sfaturi ale noastre:
- Veniti la prima vizita insotiti de o persoana de incredere, o ruda apropiata care nu are teama de un cabinet stomatologic.
- Incercati sa va distrageti atentia in timpul tratamentului stomatologic: uitati-va la televizor, ascultati in casti muzica.
- Folositi o tehnica de relaxare ca de exemplu: luati o gura mare de aer si scoteti-l foarte incet ca si cum a-ti fi un balon care se desfunda treptat. Asta va conduce la incetinirea ritmului cardiac si la relaxarea muschilor. O alta tehnica este incordarea si relaxarea unor grupe de muschi ceea ce conduce la relaxare musculara progresiva.
- Exista si metode de sedare disponibile: intrebati medicul de familie despre ele. Pot fi sedative orale sau intravenoase. Totusi credem ca astfel de situatii sunt foarte rare si trebuie apelat la ele doar in ultim caz.
Continuarea povestii
Intorcandu-ne la povestea noastra, persoana respectiva apeleaza la un forum, gaseste un cabinet stomatologic cu un medic care era recomandat ca fiind foarte bun si gentil. Merge in vizita la medicul respectiv, il consulta , stau de vorba si in final este convins de doctor ca dintele trebuie extras. Se prezinta la extractie si stupoarea lui a fost maxima in momentul in care medicul i-a spus ca procedura a luat sfarsit si ca poate pleca. Nu simtise nimic din ce isi inchipuise si nu putea sa creada ca dintele de pe masuta doctorului era dintele ca ii crease atat de multe probleme si dureri. Astfel JG a capatat incredere in noul sau medic stomatolog. “ Este miraculos! Am prins forta, curaj si dorinta pentru a-mi trata toate problemele dentare!”
Pentru cei care se regasesc in aceasta poveste nu ramane decat sa faceti o programare la Clinica dentara Dr. Lintes pentru a scapa de teama de dentist. Suntem mereu alaturi de pacientii nostri ancorati in realitatea in care teama de stomatolog este doar de domeniul povestilor.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!