Frenul lingual restrictiv – întrebări și răspunsuri
Ce este frenul restrictiv?
Frenul restrictiv sau popular “limbă legată” este un termen folosit pentru a caracteriza o condiție comună care deseori nu este detectată. Apare în timpul sarcinii când o mică parte a țesutului care ar trebui să dispară în timpul dezvoltării copilului rămâne în partea de jos a limbii, restrângând mișcarea acestuia. Când un copil se naște cu fren restrictiv, este important să se cerceteze alți membri ai familiei, deoarece această schimbare are o influență genetică.
Cine poate detecta prezența limbii?
Neonatologul, pediatrul, medicul dentist, un specialist în alăptare, un medic ORL-ist, ei sunt cei care ar trebui să știe despre frenulul lingual și, de asemenea, modul normal al nou-născutului. În cazul sugarilor, poate fi implicat și un medic pediatru și un consultant pentru lactație.
Care este legătura dintre alăptare și vorbire?
În timpul alăptării bebelușul își antrenează musculatura oro-facială și asta stimulează creșterea feței. La fel, suptul corect și mestecatul previn complicații dentare care apar în timpul mișcărilor buzelor și a limbii. Aceste complicații pot avea repercursiuni importante în producerea sunetelor.
Care sunt avantajele alăptării naturale?
Pe lângă toate beneficiile nutritionale si imunologice, alăptatul stimulează dezvoltarea armonioasă a intregii structuri faciale si orale. Alăptatul la sân întărește mușchii orofaciali ai bebelușului, reducând riscul apariției unor probleme importante cu ar fi respirația, mestecatul, înghițirea și vorbirea.
Frenul lingual trebuie să fie inspectat de îndată ce copilul se naște?
Da, dar există grade diferite de fren restrictiv, deci importanța unui test sau a unui protocol validat care evaluează limba și frenul lingual este crucială, precum și modul în care copilul suge. Acest lucru va asigura o diagnosticare precisă și va indica dacă este sau nu necesar să se facă frenectomie.
Cum și când trebuie să fie tratat frenul restrictiv?
Atunci când limba nu poate efectua toate mișcările necesare și astfel pune în pericol modul în care bebelușul suge, înghite, mestecă sau vorbește, este indicată o intervenție chirurgicală mică numită frenectomie. “Tăierea” frenului la sugari este o procedură simplă făcută cu laserul, care durează aproximativ cinci minute. De asemenea la copii și adulți mai mari se poate efectua aceeași procedură cu laserul.
Când este indicată frenectomia pentru a elibera frenul lingual?
La sugari, este de obicei indicată atunci când frenulul lingual limitează mișcarea limbii și compromite alăptarea. La copii și adulți mai în vârstă, indicația se face atunci când limbajul este vizibil limitat, nu este în măsură să ajungă în mod adecvat la nivelul palatului sau când distorsiunile posibile sunt cauzate de limitarea înălțimii vârfului limbii (în special pentru producerea sunetului “L” și “R”) care nu au putut fi corectate în terapia vocală. Un consultant pentru lactație sau un logoped poate fi, de asemenea, indicat pentru consultare.
Ce se poate întâmpla cu un copil dacă nu este tratat?
Mulți oameni cu fren lingual restrictiv suferă consecințele fără a cunoaște cauza. Există sugari care au schimbări în ciclul de hrănire, provocând stres pentru copil și mamă; există, de asemenea, copii cu dificultăți în a mesteca, copii și adulți cu probleme de vorbire care afectează comunicarea, relațiile sociale și dezvoltarea profesională. Cu poziția cronică de repaus orală a limbii din podeaua gurii, pot rezulta multe dintre tulburările orofaringiene miofuncționale (OMD) enumerate mai sus .
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!