Cateva sfaturi in caz de urgență
Urgenta dentara implica afectiuni severe la nivelul dintilor sau structurilor de sutinere a acestora, gingie, limba, buze. Aceste afectiuni pot conduce la probleme severe ce pot afecta zonele invecinate: cap si gat.
Simptome in urgenta dentara
- durere acuta a dintilor sau maxilarului;
- durere atunci cand mestecati sau la schimbarile de temperatura;
- umflarea unei zone din cavitatea bucala;umflaturi ale gingiei;
- sangerari in diverse zone ale cavitatii bucale;
- schimbarea culorii a unui dinte (in urma unei traume, accident);
- infectie in zona gingiilor;
- dintii cu o mobilitate crescuta sau dislocati;
- dificultati ale respiratiei;
Puteti interveni chiar dvs. imediat in urgenta dentara pana sa primiti asistenta medicala stomatologica. Iata cateva sfaturi pentru a minimaliza daunele.
Durere acuta de dinti
Se stie ca durerea de dinti este una foarte severa si poate asocia si dureri de cap si somnolenta.
- Eliminati orice rest alimentar dintre dinti cu ajutorul atei dentare.
- Clatiti foarte bine gura cu apa latemperatura camerei.
- Daca aveti o zona umflata, aplicati o compresa cu apa rece sau gheata pe partea exterioara a obrazului.
- Nu aplicati aspirina, spirt, antibiotic sau orice alt remediu din popor pe dintele afectat sau gingie, deoarece poate cauza arderea tesutului gingival.
- Consultati imediat medicul stomatolog! Este o urgenta dentara !
Dintii cu o mobilitate crescuta
Daca mobilitatea este foarte mare incercati sa mentineti dintele in alveola cu ajutorul unui pansament steril pana ajungeti la medicul stomatolog. Programarea de urgenta la medicul stomatolog este obligatorie. Nu incercati sa fortati repozitionarea dintelui in alveola dentara.
Ruperea/fracturarea unui dinte
Desi dintii sunt destul de puternici, ei pot fi ciobiti, fracturati sau rupti. Aceste fenomene se pot produce ca urmare: a unei muscaturi puternice inntr-un aliment/obiect dur, a unei lovituri in fata, a unei cazaturi, datorita unor carii ce au slabit dintele, bruxism. In caz de sangerare aplicati un pansament steril in zona vatamata, pe gingie, nu pe dinte.
Aplicati o compresa cu apa rece sau gheata in exteriorul obrazului, in zona in care s-a produs vatamarea, pentru a preveni umflarea si apelati . Pastrati toate fragmentele dintelui ciobit/fracturat/rupt pentru a le duce medicului stomatolog. Fracturarea dintelui poate conduce la o crestere a sensibilitatii la schimbarile de temperatura sau o expunere prelungita la bacteriile orale pot conduce la moartea pulpei dentare. In ultimul caz medicul stomatolog va stabili oportunitatea extractiei sau tratamentului de canal al dintelui. Programati imediat o vizita in clinica noastra. Nu uitati este o urgenta dentara!
Abcesul dentar
Este o infectie localizata la radacina dintelui, ori la nivelul parodontiului, o formatiune din tesut gingival, proeminenta, cu lichid (de natura bacteriana). Abcesul este o afectiune grava ce poate vatama tesutul gingival si in cazuri critice, infectia se poate raspandi si in alte parti ale corpului, daca nu este tratata. Poate cauza dureri mari, febra, dureri ale ganglionilor gatului sau incapacitatea de a deschide si inchide gura normal. Medicul nostru stomatolog va drena formatiunea bacteriana(puroi) si va curata zona, eventual va prescrie un tratament cu antibiotice. In cazul in care este necesar se va face o programare pentru o extractie sau obturatie de canal . Programati-va la clinica noastra pentru a trata urgenta dentara!
Pierderea (caderea) plombei sau a coroanei dentare
Sunt considerate urgente doar daca este provocata durere. Cauza acestor pierderi este in general dezvoltarea unor carii sub plomba sau coroana dentara, ce determina schimbarea formei dintelui, astfel incat nu mai poate sustine restaurarea.
Medicii stomatologi din clinica noastra pot inlocui plomba sau recimenta coroana dentara.
Ce sa fac in cazul in care coroana/lucrarea este mobila?
In cazul in care coroana de ceramica/compozit sau lucrarea capata mobilitate, indepartati cu atentie coroana din cavitatea bucala fara a o deteriora. Daca ati gasit doar un fragment, atunci coroana este posibil sa nu se fi rupt, este posibil ca doar sa se fi decimentat de pe dinte, complet intacta.
In cazul in care coroana este intreaga, medicii nostri stomatologi o pot reatasa pe dintele dumneavoastra. Chiar daca aceasta coroana de ceramica/compozit sau lucrarea este fragmentata, nu ar fi rau sa pastrati fragmentele si sa le prezentati medicilor nostri stomatologi . Acestea pot fi importante ulterior. Sunati-ne pentru a stabili o programare pentru reconstructia coroanei de ceramica/compozit sau lucrarii dentare afectate.
Pericoronarita molar de minte
Este o inflamatie a tesutului gingival ce acopera suprafata de ocluzie a molarilor de minte care nu au iesit definitiv in cavitatea bucala in special a celor din partea inferioara a maxilarului. Principala cauza a acestei inflamatii este patrunderea unor resturi alimentare si bacerii sub gingie.
Simptomele:
- un gust neplacut in gura (datorita infectiei);
- respiratie urat mirositoare;
- durere in zona din spate a dintilor;
- inflamarea gingiei;
- incapacitatea de a deschide si inchide gura normal;
- Nu utilizati comprese caldute pe fata, in zona afectata, insa putei clati gura cu apa calduta.
Trebuie sa consultati un medic dentist imediat.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!