Definitie
Operatia de implanturi dentare este o procedura care inlocuieste radacinile dintilor cu un dispozitiv metali, ca un surub-ca si inlocuieste deteriorat sau lipseste dinti cu dinti artificiali care arata si functioneaza la fel ca cele reale. Operatia de implanturi dentare poate oferi o alternativa bine venita pentru proteze sau constructia puntilor care nu se potrivesc bine.
Tipul operatiei de implanturi dentare depinde de tipul de implant si starea osului maxilar. Dar toate operatia de implanturi dentare are loc in etape si poate implica mai multe proceduri. Beneficiul major al implanturilor este un suport solid pentru noi dinti – un proces care necesita o buna vindecare osoasa in jurul implantului. Deoarece aceasta vindecare necesita timp, procesul poate dura mai multe luni.
De ce se fac implanturi dentare
Implanturile dentare sunt plasate chirurgical in osul maxilar, unde servesc ca radacinile dintilor lipsa. Deoarece implanturile dentare din titan se integreaza in osul maxilar, ele nu aluneca, nu fac zgomot sau nu cauzeaza deteriorarea oaselor in modul in care o pot face lucrarile fixe sau protezele. Și materialele nu se pot dezintegra ca dintii dvs. proprii care sustin lucrarile fixe.
In general, implanturile dentare pot fi potrivite pentru pacienti, daca:
- Unul sau mai multi dinti sunt lipsa
- Au o mandibula, care a ajuns la o crestere completa
- Exista o cantitate osoasa adecvata pentru a fixa implanturile sau sunt capabili de a avea o grefa osoasa
- Au tesuturile orale sanatoase
- Nu au conditii de sanatate, care vor afecta vindecarea oaselor
- Nu pot sau nu doresc sa poarte proteza
- Vor pentru a imbunatati vorbirea
- Sunt dispusi sa astepte procesul de vindecare de cateva luni
Riscuri la implanturi dentare
Ca orice interventie chirurgicala, operatia de implant dentar prezinta unele riscuri pentru sanatate. Problemele sunt rare, desi, si atunci cand apar acestea sunt de obicei minore si usor de tratat. Riscurile includ:
- Infectie la locul implantului
- Prejudiciu sau deteriorare a structurilor din jur, cum ar fi alti dinti sau vase de sange
- Leziuni ale nervilor, care pot provoca durere, amorteala sau furnicaturi la dintii naturali, gingii, buze sau barbie
- Probleme ale sinusurilor, atunci cand implanturi dentare plasate la nivelul maxilarului superior ies intr-una din cavitatile sinusurilor
Cum te pregatesti
Deoarece operatia pentru implanturi dentare necesita una sau mai multe proceduri chirurgicale, trebuie sa aveti o evaluare amanuntita in a va pregati pentru acest proces, inclusiv:
- Examen dentar cuprinzatoare. Este posibil sa aveti nevoie de radiografii dentare si modele realizate dupa dinti si gura dvs.
- Plan de tratament. Adaptat situatiei dvs., acest plan ia in considerare factori cum ar fi cat de multi dinti aveti nevoie de inlocuit si starea osului maxilar. Procesul de planificare poate implica o varietate de specialisti dentari, inclusiv un medic specializat in conditii ale gurii, maxilarului si fetei (orala si maxilo-chirurg) si un dentist.
Spuneti medicului dumneavoastra despre orice conditii medicale, precum si orice medicamente pe care le luati, inclusiv medicamente si suplimente bazate pe prescriptie medicala si sau nu. Daca aveti anumite afectiuni cardiace sau implanturi ortopedice, medicul poate prescrie antibiotice inainte de interventia chirurgicala pentru a ajuta la prevenirea infectiei.
Pentru a controla durerea, optiunile de anestezie in timpul interventiei chirurgicale includ anestezie locala. Vorbeste cu medicul specialist dentar despre care optiune este cea mai buna pentru tine. Echipa noastra de medici stomatologi va va instrui cu privire la mancare si bautura inainte de interventii chirurgicale.
Implanturi dentare – etape
Operatia de implant dentar este, de obicei, o interventie chirurgicala ambulatoriu efectuate in etape:
- Dintele deteriorat este eliminat.
- Osul maxilar este pregatit pentru o interventie chirurgicala, un proces care poate implica aditie osoasa.
- Dupa ce osul maxilar se vindeca, implantologul plaseaza unul sau mai multe implanturi dentare in osul maxilar.
- Urmeaza o perioada de vindecare, care poate dura mai multe luni.
- Implantologul plaseaza un bont de vindecare – o extindere metalica a implantului -, urmat de noul dinte artificial (coroana).
Intregul proces poate dura mai multe luni de la inceput pana la sfarsit – de trei pana la noua luni si, uneori, mai mult. O mare parte din acest timp este dedicat pentru vindecare si de asteptare pentru cresterea de os nou in maxilar.
Aditia osoasa
Daca osul maxilar nu este suficient de gros sau este prea moale, poate fi nevoie de aditie osoasa inainte de a putea avea operatia pentru implanturi dentare. Actiunea de mestecat a gurii este puternica si exercita o mare presiune pe os. Astfel daca nu se pot face implanturi dentare, actul chirurgical probabil va esua. O grefa osoasa poate crea o baza mai solida pentru implant.
In aditia osoasa, o bucata de os poate fi transplantata dintr-o alta parte a maxilarului sau a corpului tau – sold, de exemplu – in osul maxilar. Aceasta poate dura pana la noua luni si osul transplantat sa creasca suficient osul nou pentru a sustine implanturi dentare. In unele cazuri, poate fi necesar doar o grefa osoasa minora , care se poate face in acelasi timp cu operatia pentru implanturi dentare. Conditia osului maxilar determina modul de operare.
Inserare implanturi dentare
In timpul interventiei chirurgicale pentru a plasa implanturi dentare, medicul face un lambou la nivelul gingiei si expune osul. Gaurile sunt forate in os unde in situsul unde vor fi puse implanturi dentare. Avand in vedere ca implantul va servi ca radacina dintelui, este inserat adanc in os.
In acest moment, veti avea in continuare un decalaj in cazul in care dintele va lipsi. De obicei, un tip de proteza partiala, temporara poaconfectionata pana la inserarea coroanei finale . Aveti posibilitatea sa indepartati aceasta proteza pentru curatare si in timp ce dormiti.
Osteointegrare
Dupa ce implantarea este finalizata, incepe osteointegrare . In timpul acestui proces, osul adera strans de implantul dentar. Acest proces, care poate dura pana la sase luni, ajuta la furnizarea unei baze solide pentru noul dinte artificial – la fel ca radacinile dintilor naturali.
Plasare bont de vindecare
Cand osteointegrare este completa, este nevoie de o mica interventie chirurgicala suplimentara pentru a plasa un bont de vindecare – piesa pe care va fi atasata coroana. Aceasta operatie minora se face de obicei cu anestezie locala intr-un decor ambulatoriu.
Pentru a plasa bontului:
- Chirurgul oral creaza un lambou in gingie pentru a expune implantul dentar
- Bontul este atasat la implantul dentar
- Țesutul gingival este apoi inchis in jurul bontului de vindecare, dar peste.
Noi dinti artificiali
Dupa ce bontul este plasat, gingiile trebuie sa se vindece cu una sau doua saptamani inainte ca dintele artificial sa poata fi atasat. Dupa ce gingiile se vindeca, veti avea mai multe amprente cu dintii restanti. Aceste amprente sunt folosite pentru a face coroana – dintele artificial cu aspect realist. Coroana nu poate fi plasata pana cand osul maxilar nu este suficient de puternic pentru a sprijini utilizarea noului dinte.
Tu si medicul specialist dentar puteti alege intre doua tipuri principale de dinti artificiali:
- Proteza pe implante. Acest tip este similar cu o proteza detasabila conventionala. Aceasta contine dinti albi artificiali, inconjurati de gingie falsa. Titul este montat pe un cadru metalic, care este atasat la bontul implantului, si se fixeaza in siguranta, in pozitie. Aceasta poate fi indepartata usor pentru reparatii sau zilnic pentru curatare. Este de multe ori o alegere buna atunci cand ai mai multi dinti la nivelul maxilarului inferior inlocuiti cu implante, in principal pentru ca este mult mai accesibial decat multe implanturi dentare individuale si inca mai sigur decat o proteza traditionala.
- Coroana fixa pe implant. In acest fel, un dinte artificial este insurubat sau cimentat pe un bont individual permanent. Nu se poate scoate dintele pentru curatare sau in timpul somnului. Daca financiar accesibilitatea nu este un motiv de ingrijorare, puteti opta pentru a inlocui mai multi dinti lipsa in acest fel. Fiecare coroana este atasata la propriul implant dentar.
Dupa operatie
Fie ca aveti operatiapentru implanturi dentare intr-o etapa sau mai multe, este posibil sa apara un disconfort tipic asociat cu orice tip de interventii chirurgicale stomatologice, cum ar fi:
- Umflarea gingiilor si a fetei
- Invinetirea pielii si gingiilor
- Durere la locul implantului
- Sangerarile minore
In cazul in care umflarea, disconfortul sau orice alta problema se agraveaza in zilele de dupa operatie, contactati medicul care a operat. E posibil sa aveti nevoie de medicamente pentru durere sau antibiotice.
Dupa fiecare etapa de chirurgie, posibil sa aveti nevoie sa mancati alimente moi, in timp ce locul operat se vindeca – timp de 10 pana la 14 zile. De obicei, medicul va folosi suturi absorbabile care se dizolva pe cont propriu. In cazul in care nu sunt absorbabile, medicul dumneavoastra le va indeparta in aproximativ 10 zile.
Rezultate
Implanturile dentare sunt cele mai de succes. Uneori, cu toate acestea, osul nu reuseste sa fuzioneze suficient pentru implant. Fumatul, de exemplu, poate contribui la un esec in implantare sau complicatii.
Daca osul nu a fuzionat suficient, implantul este eliminat, osul este curatat, si puteti incerca din nou procedura intr-o luna sau doua.
Puteti ajuta succesul implantarii si chiar si restul de dintii naturali daca:
- Practicati igiena orala excelenta. La fel ca si cu dintii naturali, trebuie sa va pastrati implanturile, dintii artificiali si tesutul gingival curate. Perii special concepute, cum ar fi o perie interdentare care aluneca intre dinti, poate ajuta la curatarea colturilor si locurilor inguste din jurul dintilor, gingiilor si stalpilor din metal.
- Control regulat la medicul stomatolog. un program de controale dentare o data la sase luni, la un an pentru a asigura sanatatea si buna functionare a implanturilor.
- Eliminati obiceiurile daunatoare. Nu se mesteca obiecte dure, cum ar fi gheata si bomboane, in care se pot sparge coroane – sau dintii naturali. Evitati tutunul si cofeina – coloreaza dintii. Luati tratament, daca vi se macina dintii.
Daca aveti nevoie de implanturi dentare apelati la medicii nostri din Clinica dentara Dr. Lintes pentru mai multe informatii. Programati o consultatie acum pentru implantologie la 0751.122.585 sau prin intermediul formularului de contact.